Bett är en djungel


 
 
Bett, ja alla dessa bett, rena rama djungeln och det är verkligen INTE lätt. Jag tänker nog som många andra, tvådelat eller tredelat är det som funkar på de flesta hästar, eller man vill att de ska funka för dem är snällast och vanligast. Jag har letat och provat en massa bett på Cassador, eller massa och massa, finns ju hur mycket olika bett som helst och vi har asbolut inte provat hälften av det som finns på marknaden. Cassador är en het häst, men väldigt känslig i munnen. Jag har länge försökt rida på tvådelat och tredelat, men Cassador fick sår i mungiporna, absolut inte den värsta sorten för jag har sett värre live. Men dels för jag var en aning hård i handen och han drog en massa. Blev kollision helt enkelt, så jag har haft så mycket problem. Inte bara ridningen utan att hitta rätt bett med. NU 2,5 - 3 år senare så har jag äntligen hittat två bett som han älskar. Jag har alltid sökt ett bett där Cassador skummar i munnen och som han kan tugga och leka med. För en stum mun ger skav i mungiporna. Alltså en mun som inte är avslappnad och som gillar det som är i munnen, kämpar ju emot det. Då framkallas inget skum som jag även tror gör det mjukt i munnen.
 
De bett som funkar för Cassador nu är Scorrier bett inlindat med latex, utan latex så blir bettet väldigt väldigt skarpt så har ni provat bettet utan och hästen inte gillat det så måste ni ge det en chans med latex på. Cassador skummar lagom mycket med detta, han blir väldigt mjuk i munnen och även avslappnad i resten av kroppen. Detta bett är verkligen super om man ska trimma igenom sin häst, eftersom bettet är lite lealöst med fyra ringar, inte så stumt som vanliga bett med två ringar. Märker stor skillnad då Cassador gärna kan låsa sig med munnen i ena varvet.
 
Det andra bettet som Cassador älskar är ett Myer kombinationsbett med koppar. Han älskar detta bett och det märks då han leker med ringen mitt på bettet och är avslappnad. Detta bett har lite hävande effekt och gör det lite skarpare och jag använder det när jag ska rida ut länge och kommer nog att använda det en del på gräsbanorna i sommar. Det som är snällt med detta skarpare hävbett är att det sitter ett litet stopp på bettringen, vilket gör att man inte kan dra hur mycket som helst som på vanliga pessoa tex. Sen är den lite kompis med hackamore då trycket fördelas lite på nosen. Jag har valt att sätta den så högt upp som det går då jag vet hur känsliga hästarna är långt ner på nosryggen.
 
När Cassador fick sår i mungiporna köpte jag mig gummiringar som sitter på vardera sida på bettet och som går in en bit i munnen. Dessa trär man på bettet när man haft dem i varm vatten, väldigt smart tänkte jag och trodde dessa skulle hjälpa Cassador. Men icke, det blev faktiskt värre och det kan jag ju förstå nu då gummi ger mer friktion än vanligt bett så hans mungipor var vita och ljusrosa efter använding. Han gillade dem inte i längden.
 
Jag hade velat ha micklemtränset hägre upp, jag gillade tanken med klipsen men när dessa tryckte på den lägre delen av nosryggen gillade Cassador det inte. Jag gillar tränset annars men önskade att det var format lite annorlunda, tanken bakom den är god men de har missat en del. Folk har börjat förstå detta och om man tittar på världscuptävlingar ex så ser man ofta att nosremmen sitter väldigt högt upp och en del struntar till och med i snoken. Det är viktigt att hästen kan andas ordentligt när den tävlar, många spänner ett hål extra för att stänga igen munnen eller av annan anledning. Jag säger inte att ett träns ska sitta löst men det ska sitta lagom, ej hårt eller löst. Hästen måste kunna prestera med en andning som funkar, tänk på det när ni tränsar nästa gång vid hård träning eller tävling =)
 
 
Har ni någon annan syn eller tips?! Jag är öppen för allt=)
 Nu ska jag snart åka och hoppträna, Weeii, hörs sen!!
 
 


Postat av: Lina Sällberg
2015-01-06 - 16:45:13

Det riktiga Micklem, alltså Horseware, Rambo, tycker jag är mycket enklare anpassa och få att sitta bra. :)

URL: http://sallberglina.blogg.se/


Postat av: MalinKalin
2015-01-06 - 23:21:54

Ja herregud vilken djungel det är med bett!

Svar: Haha, ja helt sjukt vad mycket det finns =)
Ica

URL: http://malinkalin.blogg.se


Postat av: Neapocalypse och tinkerhästen Clooney ・゚♥
2015-01-07 - 00:09:15

Intressant att läsa :) jag rider Clooney på ett tredelat äppelbett, nu när jag rider in honom, eftersom jag inte tar så mycket i bettet så blir det ingen friktion heller men kommer nog köpa ett vanligt anatomiskt rostfritt tredelat till honom sen när han är mer van vid bett :)

Svar: Ja men det låter ju som en bra plan, kommer nog bli super =)
Ica

URL: http://neapocalypse.se


Postat av: jessie
2015-01-07 - 11:43:52

tack för den gulliga kommentaren så glad jag blev:)

URL: http://meandmyeiro.blogspot.se/


Postat av: Divorce your horse
2015-01-07 - 12:12:47

Bett är inte lätt...

URL: http://divorceyourhorse.seNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: