Grym häst 🌟


 
 
Igår åkte vi till Tytti jag och Cassador för lite dressyrträning. Hon är verkligen magisk Tytti, hon är väldigt duktig på att förklara och lära en jobba från sätet. Jag har väldiga problem med händerna i hoppningen men nu när jag lär mig tänka ännu mer med kroppen så har jag blivit mjukare i handen och även armarna. Det är så mycket som man egentligen behöver tänka på som kanske en hopptränare inte kan förklara. Då Cassador är megakänslig för alla hjälper så gäller det verkligen för mig att jag gör rätt. Vi tränade på de olika delarna i programmet men i slutet tittade vi även på LA delar, då jag snart ska ta det stora klivet över dit. Tytti menade på att han måste kunna vissa delar redan nu då det ibland kan ta lång tid att öva in. Exempelvis längning av formen i trav på båge, vilket skulle vara jättesvårt men då sa jag att det har vi tränat massor på och när jag visade tränaren så sa hon. "åh jag får rysningar, du ska veta att det är många så får kämpa med den formen" En del kommer heller aldrig riktigt dit...Jag sa det inte men inte så konstigt då dressyrfolk trycker ihop sina hästar så fort de går att rida på, då lär de sig aldrig att länga på halsen. Jag rider så varje dag för att Cassador ska sträcka ut och jobba upp ryggmusklerna. 
 
Idag har jag hoppat själv hemma och prinsen va så lugn och helt magisk, wow va jag längtar till tävlingen nästa helg!!
 
 
 


Att vara funktionär


 
 
 
Helgen som var hade vi hemmatävlingar i hoppning. Det var ganska mycket anmälningar och det leder till mycket folk i rörelse och även många ryttare. En tävling, oavsett sport, så klarar man sig inte utan sina funktionärer. En funktionär välkomnar den tävlande till platsen och visar vart de kan parkera. De hjälper till i stallet så de får rätt box och finns alltid ett telefonsamtal bort om man skulle behöva hjälp med något ex mer spån eller byte av box. När det är dags för ryttare att inta position på hästryggen så står funktionärerna vid framridning och framhoppning och talar om när det är dennas tur att komma in på banan. När det är dags för ekipaget att gå in på tävlingsbanan ropar funktionären upp dennas namn och välkomnar de in på banan, ibland även önskar de lycka till. Väl inne på banan så ser vi till att underlaget är krattat, bommarna ligger på plats och vi håller banan rent från bruna högar från hästen. Vi gör även vårat bästa för att inte stå i vägen för ekipagen men ibland händer det tyvärr att man somnar till och råkar stå vid fel ställe. Därför är det väldigt viktigt att man som kamrater på banan hjälper varandra och jag tycker inte man ska stå ensam, två och två är absolut det bästa. När ryttaren får startsignal ska man helst stå vid ett hinder som inte används i klassen eller att man siktar in sig att ställa sig vid ettan så fort ryttaren har hoppat det. När ekipaget har hoppat sin klass så lotsar funktionären en ut från banan, dörrar öppnas inte av sig själv så även där är funktionären väldigt viktig. När ryttaren har ställt in sin häst i släpet eller på box så börjar magen kurrar. Då beger sig ryttaren till cafeterian och även den drivs av frivilliga funktionärer. Där har funktionärerna stått och brett mackor, lagat mat, bryggt kaffe och kanske till och med gjort hembakade kakor. Allt för att ryttaren ska få stilla sin hunger eller sockersug.
 
 
En funktionär:
 
Finns där för vår sport, i detta fall hästsport.
 
Deltar ideellt och får inte betalt, men i vår klubb kan man samla poäng till ett bonussystem.
 
Måste ha god kännedom om regler men ska vända sig till överdomaren om något inträffar.
 
Ska vara neutral mot alla ryttare.
 
Ska kunna arbeta i team och hjälpa varandra.
 
Måste vara lyhörd och kunna lyssna till våra ryttare om de behöver hjälp.
 
Ställer upp för sin klubb och sina vänner, tillsammans är man starkare <3
 
 
 
Jag tycker det är viktigt att vi som funktionärer har en bra insyn på vad som gäller på en tävling men även våra ryttare. Utan funktionärer blir det ingen tävling och utan våra ryttare så går det inte att genomföra en tävling. Vi behöver varandra och vi måste vara rädda om varandra. Vi funktionärer vill genomföra en tävling där ryttarna känner sig trygga och kan fokusera på sin uppgift. En ryttare vill känna sig trygg när de åker till en tävlingsplats och vet att de blir behandlade väl. Vi är människor som handskas med stora djur i en pressad miljö på tävling, det kan både vara stressigt, varmt och finnas mycket folk på plats så det gäller att alla hjälps åt för att tävlingen ska kunna fungera. 
 
 
 
 
 
 
 
 
I sommar åker vi ner till Falsterbo igen och det blir mitt 4:e år på plats. Det är min absolut bästa vecka på hela året där alla hästälskare samlas på samma plats och över sexhundra funktionärer. Det är en tävling som heter duga med så mycket människor, hästar, ryttare och funktionärer. Men det hade ju heller inte gått att genomföra utan alla dessa funktionärer?! Som funktionär så får du tillträde in till Falsterbo under alla dagar och i mån av plats så får du även sitta och se på alla tävlingar. Under de dagar du jobbar, får du även måltider i början och under ditt pass. Vi kommer att vara där nere i 9 dagar och vi får antingen 3 heldagar eller 6 halvdagar som mest. Du kan få önska vart du vill jobba någonstans men att sitta tex i kassan kräver att du har lite vana innan eller att du är minst 18 år. Vi får även boende gratis men vill man sova i tält eller husvagn får man lösa det själv men vi sover i en stor matsal och vi sover verkligen som kungar där.
 
 
 
 
 


<3


 
 
 
Cassador betyder just nu mer än något annat för mig. För inte så längesedan stod jag vid ett stup och jag var så nära att kliva över det. Jag kände smaken av försäljning och så nära har det aldrig varit tidigare. Jag vet att jag för fyra år sedan gav mig in i en match som absolut inte skulle vara enkel och ja jag vet det där med ups and downs. Men när man inte får det att att funka som man vill och det känns som att allt nytt man provar på bara vänder ryggen till så tappar man verkligen lust till livsgnistan. Man lär så länge man lever säger de ja, och under denna tid så vet jag att tiden jag lägger ner på människor som jag bryr mig om får man också tillbaka.. Jag kommer att fortsätta att kämpa med prinsen vid min sida, för så nära vi har kommit varandra nu har vi aldrig någonsin varit. Det är en magi som ingen annan kan förstå om man inte känt den själv. 
 
 
 
 
Foto: Elin Svensson
 
 


wiho, där satt den!! :)


 
 
Hemmameeting på Mickedala i Halmstad fick det bli för mig och Cassador hela helgen. Jag stallade upp han på anläggningen då jag hjälper till i alla klasser, dels för att slippa köra fram och tillbaka men även för att Cassador skulle få vila upp sig lite. Det har ju varit väldigt varmt några dagar med stekande sol och det kom lite som en chock för oss alla. Så det kändes inte jobbigt att ställa honom på box då jag trodde det skulle göra gott för honom och nu i efterhand så är jag väldigt glad att jag gjorde det. Hela fredagen stod han och sov i boxen eller så låg han ner. Lördagen va han lite piggare men sov mycket och åt väldigt bra, söndagen likaså. Aldrig var han stressad eller orolig, visst gillade han att smaska på grannens alla hinkar, tunnor och även lärt sig öppna boxdörren men det är Cassador i ett nötskal. Han älskar att vara nyfiken och ta reda på vad som finns under locken, även allt han kommer åt.
 
Vi hoppade en klass om dagen och det blev tre stycken 110. Jag hade anmält mig till en 120 sista klassen men jag kände att höjden va helt onödig då denna helg hade jag bestämt mig för att fokusera på min ridning. Hakings träning i veckan gav mig verkligen en aha-upplevelse och jag bestämde mig redan då för att verkligen föra över träningen till tävlingen. Lättare sagt än gjort.. men första 110 fick vi ett tidsfel i grunden, mycket bra känsla men jag hade kunnat sätta en bättre galopp men rundan va helt ok. Andra 110 red jag super i början, Cassador slarvade lite på 2:an och fick ett pet med bakbenen. Jag slutade däremot att rida bra på 6:an då jag sköt iväg honom inpå en oxer som hade ett relaterat avstånd efter på 5 språng till ett räcke och Cassador har jätte svårt för just denna linje. Hade det varit räcke till oxer så hade det inte varit några problem men nu red jag även dåligt och Cassador drog iväg efter och jag bromsade med för mycket hand så det blev en halt framför räcket, vilket tillslut slutade på 10 fel. 
 
Idag gick jag först banan en gång, sedan repeterade jag den några gånger så den satte sig där uppe. Gick och kollade till Cassador och fixade lite, sedan gick jag faktiskt tillbaka till banan och gick den en gång till. Nu gick jag den exakt som jag skulle rida och såg hela tiden min väg framför mig. Jag stod även och diskuterade lite relaterade avstånd med en kompis men bestämde mig för att verkligen få till 5 mellan tvåan och kombinationen. Tror aldrig någonsin vi har lyckats med det, dels är det inte alla som bygger så svåra linjer men det va hög klass på 110 i helgen och svåra linjer fick man smaka på vilket är bra för träningen. 
 
När vi kom in på banan så red jag direkt till höger och Cassador fick efter några steg i traven syn på ett hörn fullt med blommor och saker vilket han blev livrädd för och gjorde en 180 graderssväng men jag styrde tillbaka och travade på och lät han fokusera på något annat men jag insåg redan då att oxern som va både nummer 6 och 10 skulle bli svår att rida an så jag måste rida så väl jag bara kan. Han kändes helt fantastisk innan jag startade, Cassador är som en bok med många sidor men han har absolut inga latheter när det gäller tävling. Däremot så var han verkligen hos mig idag, precis som när vi tävlade dressyr i lördags. Han fokuserade på allt jag gjorde istället för att vara överallt, vilket kändes super innan jag red an ettan. Ni kan själva se rundan på filmen men blommorna (som jag själv ställt där för hans skull, hihi) står i det hörnet längst ner till vänster i filmen. Ni ser tydligt att han tittar på det i svängen och jag kämpar med att få ut honom på en bra linje mot den gråa oxern. Detta varv är ju även hans svaga, tappar väldigt ofta bogen och bara ramlar in men jag gjorde så gott jag kunde med ben och allt. Trots att Cassador la fokus på hörnet så taggade han till superfint båda gångerna. Detta hade ju aldrig gått i högre klasser så jag måste verkligen kämpa för kung och fosterland för att få till de där svängarna ännu mer på träning. Med eller utan blommor i ett hörn :D Kan jag fixa hemma utan problem, ni vet ju att han har ett spökhörn som man inte få ha saker i. Det som jag åter igen måste träna på är relaterat oxer till räcke, det kan ni se från 8:an till 9:an så drog han på utan att jag fick tillbaka honom och denna gången hade han hjärta att hoppa istället för att stanna, studsboll som han är. Men resten är jag väldigt nöjd med, självklart småmissar som jag fortfarande måste träna på men stor skillnad från tidigare rundor. Nu valde jag en galopp och höll den hela rundan.
 
Hur nöjd tror ni Cassador var sedan efter mål?! Ja han vet mycket väl när han gör bra ifrån sig, så himla glad och avslappnad. Sov även gott i boxen resterande klasser och åt bra med, blev heller inte orolig när alla hans grannar lämnade honom utan han höll sig i skinnet. Ja jag kan inte vara annat än megastolt över honom och hans prestation i helgen. Han är väl värd en vilodag i morgon och han blev väldigt glad när han fick komma ut i sin lösdrift med alla kompisar <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Andas andas


 
 
 
Haha, kan man trycka in mer på en dag?? Börjar morgonen med att klockan ringer 07.00, fixar frulle och åker och köper nubakta frallor och drar till stallet. 08.00 ska hovslagaren vara i stallet, hinner longera en stund då hovis är lite sen. Hon skor och jag packa i ordning allt som ska med till tävlingen, putsa m.m. Efter det åker jag och köper blommor och lämnar det på tävlingsbanan, Mickedala. Åker hem och hämtar cykeln, slänger på den på bilen och åker till bilverkstaden. Lämnar bilen och åker tillbaka till Mickedala för att plantera alla blommorna och bära ut och fixa alla plastblommor. När vi är klara och jag vattnat alla blommorna så åker vi och handlar lite mat till tävlingen och även våra magar. När vi är klara åker jag hem, duschar och byter om och tar cykeln för att hämta bilen som är lagad och funkar sååå bra 😍 sen iväg till jobbet...
 
Ååå jag är så taggad inför helgen nu!!
 
 
 
 
 
 


Omgiven av kärlek


 
 
Det här var absolut en av de bästa helgerna på väldigt länge! Känner att jag toppar de hela tiden men det är inte så svårt när man är omgiven av underbara vänner och en magisk häst. Igår sken jag lika starkt som solen efter en grym runda och den där efterlängtade känslan som jag alltid jobbar på att få till. Kvällen spenderades med vänner och vi slog bokstavligt klackarna i taket ute på dansgolvet. Väldigt längesen jag va ute och vi ville inte gå hem. Idag gav jag Cassador en mycket välförtjänt vila, skulle egentligen åkt iväg och fotat men kände att det blev för mycket innan dopet samt att jag inte vill riskera att få böter då man inte får rida denna tiden på den stranden som vi ville till.
Efter lunch åkte jag på ett helt underbart och vackert dop som hölls ute i mina vänners trädgård. Jag har även fått förtroendet att bli Havannas fadder, världens sötaste solstråle är denna lilla tjej. Jag ska verkligen leva upp till min roll som fadder, precis som jag gjort till mitt brorsbarn ❤ 
 
 
 


Där satt känslan, BAM!!!


 
 
Idag var det rosa moln från början till slut <3 Började morgonen med att tömköra Cassador i luddgrimma för att han skulle slippa bettet. Använde två tömmar utan inspänning, skulle filmat för han va så mjuk och fin. Då vi har jobbat mycket med volterna för att få honom att spåra med bakbenen och bli rund och mjuk så kom jag på att jag ville testa detta på morgonen innan tävlingen. Vi hopptränade ju både i förrgår och igår så senast vi trimmade dressyr var i onsdags. Alla hästar är olika och behöver olika förberedelse och jag lär känna min häst mer och mer. Det är verkligen något som jag gillar med denna sport, man kan aldrig någonsin bli fullärd. 
 
När jag hade tömkört honom fick han ett bad och blev knoppad ute i solen. Jag fick samtidigt sola lite och han torkade snabbare. Sedan packade jag allt, putsade och åt frukost i solen medans min lilla häst bulkade i boxen. Föder han så mycket jag kan så han inte tappar något. När det var dags att åka så tog det 10 min till tävlingen, vi har värsta genvägen dit, awesome! 
 
Jag ville ha minst en halvtimmes framridning då han inte får ha någon överskottsenergi och vädret var verkligen på vår sida. Då det var exakt detta väder när vi vann i Hylte, han går bäst på banan när han är lite dåsig :) Inne på banan så fick jag till känslan direkt, samma som vi jobbat på hos dressyrtränaren, han måste vara hos mig hela tiden och inte springa iväg. Nu behöver jag inte säg mer, titta och njut för det gjorde jag hela rundan <3 Det va 31 starter och komma på en 2:a plats är jag väldigt väldigt stolt över. 
 
 
 
 
 
 
 
 
När man åker själv måste man stå stilla <3 bäst är han.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inte kraften som är viktigast!


 
 

Jag har kämpat väldigt länge med Cassadors kropp och vikt. För två år sedan vägde han 475kg och på 1.68 höga pannor så är det väldigt lite. Han är däremot inte av den större modellen och kommer aldrig bli tjock eller grov, men jag har ändå kämpat för att få han mer musklad och inte se så mager ut.
 
Vad har jag gjort??
 
Jag har inte bara fokuserat på maten, jag har slängt ut väldigt mycket pengar på alla möjliga tillskot för att öka vikt och muskler men det har inte hjälpt. Jag började därför se överl Cassadors välbefinnande med ett stall som han skulle trivas i och minska hans stress. Då han stressade väldigt ofta upp sig i boxen, stegrade i gången m.m. Idag har Cassador gått på lösdrift i ett år och inte en enda gång har han tappat i vikt, han har snarare tvärtom ökat hela tiden. Han har frå tillgång till hö dygnet runt och en kraftstation som förser med små mått kraft åt gånger, flera flera gånger om dagen. Varje dag får Cassador mash som jag blöter upp och under vintern så hjälpte jag till lite extra med hackad strå lusern, vilket jag fortarande ger idag. Jag tänker att när det finns väldigt gott om gräs mitt på sommaren, då kommer jag att ta bort hackad strå under en liten period, annars kommer jag fortsätta med det som lite extra protein. Jag har även börjat ge ett tillskot från Dodson & Horrell, jag skrev ett litet inlägg om detta för ett tag sedan och jag vet inte om det är det som har hjälpt Cassador lite extra med hullet det senaste men jag tycker att han har blivit ovanligt fin. Så jag har gett ungefär halva burken och kommer köpa en till för att se om det blir någon skillnad. Däremot så har det inte hjälpt något i huvudet på honom vilket det skulle göra så jag kommer nu att köpa ren magnesium när det jag har till tävlingen tar slut för det var snordyrt.
 
Sen om man tittar på min ridning och träning så rider jag inte sju dagar i veckan. Så fort han har tävlat ger jag honom några dagar utan mig på ryggen och även mitt på veckorna så varvar jag med lösgalopp och tömkörning (alternativt longering). För jag vill ju bygga muskler och massa, inte bränna bort det han redan har så väldigt viktigt att hans kropp får återhämta sig hela tiden.
 
Så egentligen behöver man inte bita sig fast i vad man ger sin häst, visst ska det innehålla bra med protien men viktigaste är att man har ett ordentligt grovfoder. Sedan borde man se till så hästen trivs i stallet man står i, har den tillgång till stora hagar och hagkompisar?! Om den gör åt mycket energi som Cassador gjorde innan så är det guld värt med lösdrigt där han 24/7 verkligen kan röra på sig.
 
Här kommer några bilder på Cassador genom åren. De sista två är väldigt lika, 2015 och 2016, samma utrustning. Cassador fullpälsad på den översta bilden men helklippt på den undre. Jag ser stor skillnad mellan alla bilderna, någon annan som inte är van vid att se honom och kanske smala hästar kommer tycka han ser mager ut på alla men det är han verkligen inte. Nu visar han inte revbenen tydligt och han fyller ut sin massa enormt. Då menar jag mer på bredden för hans typ kommer aldrig att bli större utan han måste fylla ut den formen han redan har. Jag hoppas verkligen att jag kan få han ännu rundare i år <3 kämpa kämpa!
 
 
 
 2014, vintern
 
 
 
2014, sommaren
 
 
 
 
2015
 
 
 
 2016
 
 
 
 
 
Den här bilden är tagen idag från dressyrträningen och det har aldrig gått så bra <3 Tränaren sa att det såg så bra ut så vi snart är redo för LA men jag skyndar långsamt. Jag vill få LB att sitta riktigt bra först, men känslan idag... WOW. Han är verkligen magisk och som tränaren sa, "han lyssnar till varenda hjälper du ger och vill verkligen göra rätt". Åh underbara häst!
 
 
 


Nya underlaget i Halmstad


 
 
 
 
 

"Välkomna till Halmstads Fältrittklubb och våra nya banor byggda enligt toppmodernt High Tide System!

Där havet möter stranden och där sanden är vattenmättad, lagom fast och ger svikt - där är underbart att rida! Tyvärr har vi inte fri tillgång till Tylösand, men vi är mycket tacksamma att vi med hjälp av Halmstads Kommun kan erbjuda känslan ett stenkast därifrån! Välkomna att prova!

Bevattning och dränering sker underifrån i reglerbara rörsystem, och ridunderlaget i ren sand hålls stabilt och sviktande av den vattenmättnad som ges av att det vilar i en stor vattentät gummibassäng.

Systemet är internationellt erkänt och används av flera toppryttare, och är nu på stark frammarsch även i Sverige. (För vidare info se www.hightidesystem.se)"

 
 
Hej allihopa!! Igår fick vi äntligen upp klippet som vi filmade i söndags. Jag, Cassador och några tjejer åkte till Mickedala i halmstad (HFK). Jag ville själv prova på det nya underlaget och ville även visa er tävlingsryttare. Så här nedan kan ni se klippet om ni inte redan sett det.  
 
Ett nytt underlag blir inte PERFEKT på en gång, det måste ridas på och hållas efter, MEN jag och Cassador tyckte det nya underlaget var över förväntan väldigt bra. Ja hur vet jag det?? Hur testade jag det?? Vi byggde fram två hinder för att känna hur ansprånget var och landningen. Vi red på små och snäva volter, samt så ville Cassador testa det ytterligare ett snäpp med att stegra och slänga sig ett X-antal gånger... och vet ni, inte en endaste gång släppte underlaget/gav vika eller att jag kände vi sjönk ner. För mig känns det riktigt bra inför tävlingen om 1,5 vecka och jag hoppas att ni kan, med hjälp av vår film också känna er lite tryggare med er anmälning <3 Hoppas vi ses nästa helg eller i sommar!
 
 Har ni några frågor svarar jag gärna =)
 
 
 


En riktigt gottepåse till helg <3


 
 
Jag har haft en helt underbar helg, ja en riktig gottepåse som innehöll allt. I lördags morse startade jag med en långpromenad och benpass i den långa trappan. Sedan kom bror med familj och vi tog oss ut till stallet. Där longerade jag först Cassador och lät sedan Noah rida honom en bra stund helt själv, medans jag red en annan häst i stallet. Cassador blir verkligen så försiktig när ett barn sitter på. Han skulle aldrig bli rädd för något i hörnet eller göra någon hastig rörelse. I slutet lät jag både Elvira och Noah rida samtidigt, då Elvira inte våga rida själv men de red faktiskt ett helt varv runt ridhuset och i klippet nedan kan ni höra Elvira själv säga att hon inte alls är rädd, det bara "pirrar". Så himla söta båda två <3 Kvällen senare spenderade vi ute på restaurang och firade mig igen, kändes väldigt konstigt att bli firad igen, två helger senare. Men det tackar man inte nej till och det va en helt underbar och mysig kväll.
 
 
 
 

Ett filmklipp publicerat av Erica (@icusen)Apr 30, 2016 kl. 8:13 PDT

 
 
 
 
 
Idag vaknade jag upp med två små busfrön i lägenheten, inte fick man sova så länge men morgonbus är bland det bästa som finns. Vi tog en sväng till lekparken på galgberget, satt i solen och gottade mig medans barnen lekte. Sedan lämnade jag min fina familj och åkte till stallet. Där väntade min prins, som han alltid gör, i stora gräshagen med flocken och de njöt verkligen av det fina vädret. Det blev en liten snabbdusch och fixade honom lite snygg . Packade in utrustningen i bilen och begav mig in till Mickedala. Idag har vi nämligen filmat och fotat på nya utebanan, ni kommer att få se den här sen. Åh den kommer bli så bra, spänd och nyfiken på slutresultatet. Självklart blev det en massa andra bilder också, jag har bara fått en bråkdel men bloggen kommer att fyllas med dem sen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Elin Svensson 
 
Nu ska jag äntligen krypa ner och sova, efter en mysig kväll med bio och mat ute <3