Cassador idag


 
 
Vi har funderat en hel del på vad som kan ha orsakat Cassadors konstiga beteende igår. Ullis, som bor på gården, uppmärksammade att något inte stämde med Cassador, han stegrade i boxen, ville hoppa in till stoet som stod bredvid och sprang runt. Kunde inte stå still alls, inte äta eller dricka. Han bajsade även dåligt så den första tanken som slår oss alla är ju kolik eller någon förstoppning. Fick ett sms vid 18.00 på jobbet, vi höll sen kontakten på kvällen men han blev aldrig sig själv.
 
När jag slutade vid 24.00, så åkte jag direkt till stallet, som tur är ligger stallet bara 5 minuter bakom jobbet så riktigt skönt att det ligger nära. när jag kom in i stallet står stona lugnt ihop och vilar, medans Cassador är lite orolig. Jag går in till honom och beslutar direkt att vi tar oss in i ridhuset. Väl inne i ridhuset gick jag först ett varv sedan släppte jag honom. Han var så konstig och ville se hur han betedde sig på egen hand, så jag tog loss grimma och grimskaft. Vi var inne i ridhuset unt 60 minuter, under denna tid så travade Cassador runt varvat med lite skritt. Stannade upp ibland, såg sig om och travade vidare. Han brallade aldrig som han kan göra elle tog någon galopp. Han försökte rulla en gång men det fick han inte. Jag försökte kalla på honom flera gånger men han ville aldrig komma helt till mig, jo han kunde gå en bit mot mig sen vek han av och travade iväg eller skrittade uppåt igen. Han undvek utgången under hela denna timme, han ville absolut inte gå ut. Vilket är så olikt honom, men efter 40-50 minuter så bajsade han en fin liten hög. Huh tänkte jag, även om han inte alls hade några symptom på kolik, (satt och läste igenom allt jag kunde hitta på nätet) så uteslutar man inget. Men lite bajs gjorde mig glad, för då funkade ändå magen helt ok. Efter detta så öppnade jag upp dörren och frågade Cassador om vi inte kunde gå ut nu och då kom han. Vi gick ut och in i stallet, ställde honom i stallgången medans jag mockade hans box. Ville ändå spana in hur mycket bajs som hade kommit och hur mycket det sedan kom under de timmar innan morgonen.
 
När han stod i stallgången sen såg han faktiskt lite trött ut, han vilade ialf lite och va inte alls spänd. Jag ställde in han i sin box och gick sedan och mockade Corvettes när jag ändå var där, är superpedant när det kommer till bajs i boxarna. Kan inte lämna en box med bajs i ;) Så jag stannade en stund för att ha ett extra öga på Cassador, han gick runt lite men va inte stressad på något sätt. Så jag åkte hem runt 02.00, lagom trött, men med en bättre känsla i magen. Min fina lilla Prins, vill ju bara hans bästa.
 
På morgonen så va han lite orolig, ville inte alls vara inne. Han hade druckit dåligt men ätit en del av grovfodret, bara pillat lite i kraftfodret. Han hade inte vandrat lika mycket i boxen då man kan se om han gjort små kanter i sin cirkel. Släppte ut han i hagen och då sprang han iväg direkt, han sökte flocken som går ute på nätterna. Han brydde sig inte alls om stoet i sin hage eller Corvette i hagen bredvid. Han ville bara spana efter flocken..
 
Han lugnade ner sig lite, men sen när jag skulle rida ut honom va han lite på nålar. Skrittade och travade en lagom lång runda med sällskap men jag vågade inte galoppera ute då det inte skulle bli bra. Så när vi kom tillbaka red vi en stund i ridhuset med, han var verkligen superjobbig och nästan hela passet påminde så mycket om "mickedala-syndromet". Spänd och tittig, kunde inte rida igenom alla hörn utan han skulle gena eller titta på allt som stod i hörnet, även om det var en stol. Jag fick trava honom mycket fram i traven för att få honom att slappna av, han frustade i slutet och sedan gick jag på galoppen. Han va spänd väldigt länge, fick jobba igenom honom ordentligt. Efter en lång stund fick jag ner huvudet, inte med händerna utan med benen, då frustade han och jag fick ett kanonvarv, sen slutade jag och klappade om honom. Då kände jag att han var tillbaka, min nya Cassador. Han såg även otroligt nöjd ut!
 
Så frågan är nu, vad gjorde han så knäpp?? Vi tror att han fått i sig för mycket hö och därmed väldigt mycket energi. Jag får ju i många fler kg i detta hönät än det jag hade tidigare och jag är ju inte alls van vid att Cassador äter och om jag skulle slänga i över 10 kg i ett hönät. Detta hö han äter nu är mycket mer enegirikt än vad han tidigare ätit, det passar ju perfekt för de hästar som går ute på lösdriften och kräver ett väldigt bra grovfoder. Corvette däremot har alltid vräkt i sig mat men nu har hon lämnat hö varje dag i nätet, hon äter tills hon är mätt, duktig tjej. Det är lite så jag vill ha det, kunna fylla upp ett nät och det ska räcka till insläpp, kvällsmat och natten. Istället för att de ska stå och vänta på att man ska fodra, slippa den där stressen. Sedan får de frukost och lunch ute i hagen.
 
Han hade även ett annat konstigt beteende och det va att han slickade på mig, naffsade och bet tag i kläderna. Precis som att han va understimulerad eller bara ropade på hjälp, försökte prata med mig men fick inte ur sig ord. Önskade verkligen att de kunde prata med en, tänk vad mycket hade underlättat då <3
 
 
Fick sms vid 18-tiden att Cassador va helt ok, skönt för oss alla då det alltid blir ett orosmoment.
 
 
 
Min fina lilla prins <3
 
 


Postat av: Tina
2015-02-07 - 10:46:23

Jag skulle säga att han fick en släng av mild kolik. I oktober fick min häst kolik och hon var väldigt stressad och ville inte stå stilla, då försökte hon antingen lägga sig eller slita sig, Men hon bajsade ändå så hon var inte förstoppad. Hon blev dock bara sämre och sämre och en efter 2h varav en timme hade vi veterinär på plats åkte vi till Slöinge och fick öppna akut. efter 5h var hon vaken igen (en buköppning utan kompilationer brukat ta ca 3h) Dagen efter fick hon avlivas för symptomen kom tillbaka igen och vi ville inte öppna igen.
Det jag vill säga med det här är att en häst kan ha kolik och ändå bajsa, kolik är bara ett samlingsnamn för 'ont i magen' och kan innebära allt ifrån en fis på tvären till att någonting spruckit i magen. Men som tur är verkar Cassador bara haft lite magsmärtor och därför var orolig, en sjuk häst blir ju utstött av flocken så han var säkert bara rädd att hans flock skulle "lämna" honom?

Postat av: Susanna
2015-02-07 - 17:17:40

Jag tror också att han fick en släng av kolik. När Mackan fick kolik bajsade han en hel del, att de bajsar betyder inte att de inte har kolik.

Skönt att han verkar må bra igen nu! Hoppas verkligen att han aldrig behöver vara med om något liknande igen. <3

URL: http://susannalundgren.blogg.se


Postat av: bella
2015-02-07 - 18:06:31

låter annars lite som magsår :s


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: