Ångest och dåligt samvete...


 
 
Nu ska jag berätta för er om dagens tandläkarbesök. Jag fick en snabb tid på hos Tandis idag pga det igår, Sandra rekomenderade Carl-Fredrik på travbanekliniken och jag kände att det var absolut värt att prova honom. Jag fattade inte i början hur viktigt det va med ett tandläkarbesök, men när jag väl insåg detta så förstod jag även att man inte välkomnar vilken tandläkare som helst in i våra hästars munnar.
 
 
Väl framme fick vi vänta en lite stund då det va en annan häst inne på röntgen. Jag satte mig på stolen och Cassador stod snällt framför mig, tittade lite ut i fönstret och även på Tvn. Sedan fick jag även massa mys och pussar under dessa 20 minuter.
 
 
 
 
 
 
När det va dags för våran tur kom en tjej och gav Cassador lite bedövning. Hon skrattade lite och sa att man alltid är tvungen att leta efter ådran vid halsen när man ska sticka in nålen, men på honom så låg den utanför. Min knäppa lilla häst :) Så det va superenkelt för henne att sticka in nålen. Direkt blev Cassador jättetrött och hängig, jag gick in med honom och ställde honom som ni kan se på bilden nedan.
 
 
 
 
 
Nu var det dags för Carl - Fredrik att göra sitt. Han började med att skölja ur munnen på Cassador, bort med alla matrester, sedan började han med att känna på utsidan av munnen, runt käken och där tänderna sitter. Sedan gick han in i munnen och kände med fingarna, öppna upp och tittade. Han frågade mig även "Varför har du kommit hit med din häst?" Jag talade då om för honom att jag inte varit hos tandläkaren på länge och jag ville göra en grundlig och noga undersöknng nu innan tävlingssäsongen börjar och att han inte heller va helt lugn i munnen när jag red.
Det tyckte han va klokt och började nu titta inne i munnen med en pannlampa, nu sa han "Se där ja, där har vi en vargtand" och han visade mig vart den satt och hur den såg ut. Den va mycket liten och syntes knappt men det är den lilla rackarna som förmodligen har varit boven till mycket. Nu gick han igenom hela munnen ännu mer noggrant med lampa och verktyg. Han hittade lite vassa tänder längst bak som han raspade till, även hans tänder hade slipast ner lite ojämnt på grund av de vassa tänderna och även att han reagerat på käkremmen. Han visade mig även att mungiporna hade små bulor, inte sår eller så, men att han märkte på dessa bulor att jag varit lite hård i handen, det sa jag att det stämde då han har dragit iväg med mig ganska mycket och det vet vi ju nu varför. Dessa bulor var fortfarande mjuka så de hade inte varit där så länge men han förklarade för mig att när de blir hårda så går det knappt att ta hästen i munnen.
Som ni märker tog bilderna helt slut efter ett tag, jag va helt uppslukad med vad han visade och vad han sa. Jag ville suga åt mig så mycket som möjligt av hans kunskap med tänder och hans tänk när det gällde bett.
 
 
Jag har lärt mig massa saker, både gamla och nya dök upp i huvudet.
 
  1. Va noga med tandbesök, minst 1 gång om året och i mitt fall ska jag återkomma om 8-10 månader.
  2. Variera bett ofta, 2-delat, 3 delat, bettlöst m.m.
  3. Hård i handen skapar problem i munnen, mungiporna kan bli hårda och ta stryk.
  4. Tänk på vad du använder för träns och HUR du använder det. Carl-Fredrik bad mig ta med mina bett OCH träns nästa gång. Jag som faktiskt hade tänkt ta med dem glömde det helt.
 
 

 
 
 
 
Ni ska bara veta vilken ångest jag har idag, jag sa även det på kliniken och de tyckte inte alls att jag skulle ha det för det här var inte illa i Cassadors mun. Carl - Fredrik skrattade och sa att han sett mycket värre. Men för mig spelade det ingen roll. Jag har ångest och dåligt samvete för vad som fanns i Cassadors mun och att jag inte upptäckt det tidigare... <3 Fy mig!!!
 
 
Jag har mycket mer jag vill skriva men måste till jobbet nu vid två så bäst jag byter om och inte missar det. Slutar vid 22.00 och då kommer jag sätta mig vid datorn och skriva det sista som jag egentligen hade velat lägga till efter här.
 
 
 
 
Fina fina killen, dags att åka hem <3
 
 
 


Postat av: ・゚♥ ✞ ✧:* Neapocalypse - Sveriges unikaste hästblogg! *:・゚♥ ✧* ▲
2014-01-15 - 15:50:58

Det hade ju kunnat vara värre! Undra vad man skulle hitta om man hade hästtandläkare som kollade i alla dåliga ridskolors hästars mun.. :/

URL: http://neapocalypse.blogg.se


Postat av: Natalie
2014-01-15 - 18:27:38

Intressant inlägg återigen! Jag tog bort Grimmers vargtänder innan jag började med bett på honom, just in case. Har faktiskt inte haft en tanke på det med min nya häst.

Jag är noga med att använda olika bett och även rida bettlöst så mycket jag kan.
Oftast använder jag raka eller tredelade bett.
På tal om träns, har du testat Micklem Multibridle?

URL: http://nataliesnordsvenskar.wordpress.com


Postat av: Allroundryttar'n - Anna & Polett
2014-01-15 - 21:48:22

Åh så intressant! Jag blev sugen på att ta Polett till tandläkaren nu för att se vad de säger om hennes mun, men jag äger ju inte henne så tror inte det blir av...

URL: http://www.allroundryttarn.horseworld.seNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: