Tips från Ica 8/4


 
 

Jag fick denna fina kommentar av Jessica och tänkte svara på det och ge lite tips.
 

"Skoj! :) Syns verkligen skillnad på bilderna!
Jag vill också bli "duktig" nångång, men ska börja gå på lektioner snart så då hoppas jag att jag lär mig något ;)"
 
 
 
 
 
 

Jag har alltid haft ett brinnande intresse för hästar men tyvärr har inte mina föräldrar haft det och det har gjort att jag har fått hoppa mellan foderhästar och kompisars hästar. Men en dag bestämde jag mig för att ha något helt eget som jag ska satsa allt på och komma så långt jag bara kan. Detta krävs ganska mycket då man ska ha bra material, alltså bra hästar och en god ekonomi så man kan åka och träna mycket och sedan tävla. Har man ingen bra häst att utvecklas på och sitter hemma på banan och nöta dag ut och dag in så lär man inte komma långt. Jag säger absolut inte att det är fel men vill man lyckas här i livet så måste man gå emot den hårda strömmen. Om man inte är ekonomiskt oberoende, ja för det brukar ju lösa hästproblem och träning lätt ;-)
 
Jessica, det beror helt på vilka mål du har som ryttare med din häst. Du kan bli en duktig ryttare även om du inte tar dig ut på tävling. Jag vet inte hur gammal din häst är men ett grymt bra tips är att varje gång du ska sätta dig upp i sadeln lägger du upp ett mål med ditt ridpass. Jag gör det varje dag!!
 
Det kan vara från det lilla enkla till det lite svårare
 
Några exempel
 
- Ska jag skritta ut i skogen en runda så ska hästen vara lugn, den ska skritta med en bjudning och inte gå och söla.
 
 - Följa fyrkanten i samma tempo.
 
- Gör en enkel sak men svår att göra som halt från skritt, halt från trav och halt från galopp.
 
- Idag vill jag att Corvette ska trava lugnt, hon ska vara mjuk och inte studsa i traven och huvudet ska söka sig framåt och neråt.
 
- Fatta galopp från skritten och vara samlad.
 
 
- Jag vill att hästen ska flytta sig för skänkeln och lära sig lyssna på mina hjälper.
 
Dessa mål har jag haft med mina unghästar genom året och dem återkommer fortfarande. En häst måste upprepas gång på gång på gång annars glömmer den. Om du tar en sak i taget och lär dig själv och hästen så blir du säkrare och tillslut kan du lägga ihop många delar och göra det till ett helt pass. Ett annat tips är att börja hos en dressyrtränare och sen kan du nöta det hemma innan du ger dig in i hoppningen. Dressyren är grunden till allt. Har du en mjuk, följsam häst och som lyssnar så blir det lättare och roligare när det kommer till hoppningen =D När jag åker till mina hopptränare så ska hästen vara färdig i markarbetet för då är det fokus på hoppning och teknik.
 
 
 
OM Jag hade fortsatt att bara tävla och rida på utan att jag brytt mig så hade Cassador aldrig hoppat så fint som han gör idag, det hade nog resulterat till att jag hade haft en skadad häst om några år eller en utsliten häst. De måste lära sig att hoppa rätt annars sliter det på kroppen, även jag som ryttare måste lära mig att göra rätt.
 
Ett tips till som jag är STENHÅRD med är att variera underlaget, sitt aldrig aldrig och nöta dag ut och dag in på samma tråka underlag. Vi har fibersand i ridhusen, ganska mjuk grusbana, stigar i skogen, grusvägar och asfalt. Allt detta ska hästen gå på under en vecka om man vill ha en hållbar häst =) Våga även trava och galoppera på hårt underlag men inte i början och i slutet, hästen måste vara uppvärmd men INTE trött. Vi tar oss även till stranden och där kan man använda sig utav hård och mjuk sand och även vattnet som är riktigt bra att träna i. Men man ska vara försiktig så man inte sliter ut sin häst, allt ska vara lagom och lagom är alltid bäst =)
 
 
 
Lycka till Jessica med din egna träning och även ditt arbete med din häst, även ni andra som är gröna och känner er osäkra. Ge er aldrig!! LÄGG UPP MÅL!! KÄMPA!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Postat av: Jessica
2013-04-08 - 14:05:14

Hon är sju år min tjej, har bara haft henne i ett år än så länge.

Jag har prata med en tränare, som ska komma ut och ha lektioner med mig så fort snön har smält. Hon åker alltså ut till mig till en början, vilket jag tycker känns bra faktiskt..

Tror det kommer bli bra med en tränare som säger vad man gör fel, så man kan ändra på det och också öka mina kunskaper, som jag nu känner har nått sin punkt!
Jag kör liksom på med det jag kan, vilket inte är allt för mycket, och det är ju ganska svårt att lära en häst också, när man inte kan allt själv heller;P

Sen tycker jag det är svårt den här årstiden att komma på olika träningsmoment, då jag har få platser jag kan rida på, förutom på vägen just nu (liten landsväg, så det är ju ett + i alla fall) Så jag längtar tills snön har försvunnit så man kan vara i skogen igen.
Men just nu blir det mest tempoväxlingar, i både skritt och trav, har inte börjat med det i galopp än, då jag känner att jag vill att det ska sitta i skritten och traven först. Och det tycker jag faktiskt fungerar bättre, hon förstod inte förut när man "sänkte tempot" på henne, men hon förstår nu, men inte alltid hon lyssnar, men tycker ändå det blir bättre, sen flyttar hon på sig åt båda sidorna när man ber om det med skänkeln, ibland får man trycka lite extra, men det går oftast med "små medel"..

Halt från skritt fungerar, men inte skritt från trav, jag vet inte exakt hur jag ska göra för att få henne att göra halt från trav.. Från skritt fungerar det perfekt, men gör jag det från trav, så skrittar hon istället..

Tack för dina tips och tack för att du lade ner tid på att ge mig ett bra svar :) Jag ska nog skriva upp små saker jag kan göra, och ta en sak i taget, och skriva upp några mål jag har med henne :) Och mig själv framför allt ;)

Svar: Superduper ju!! Låter ju som att du har en oskriven plan och en vilja att lyckas du med =)
Ja när man inte har tillgång till ridhus på vintern och bra vägar så är det svårt att träna med massa snö i vägen. Men man får försöka göra det bästa av situationen.

När jag fick Cassador för 1 år sedan kunde han inte göra ens halt från skritten, utan gled iväg med bogar och rumpan rätt ut på spåret, som ett gelesnöre. Ingen koll på något =) Idag kan han göra hallt i alla gångarter riktigt fint.

Var målmedveten och stressa inte fram något, ta en sak i taget och ge det tid. Du kan aldrig tänka så här, "om 7 dagar ska hon kunna galopp från skritt". Ta det lugnt och ta en sak i taget. Tillslut har du en superfin häst som är positiv och kan massor!! Folk fråga ju vad jag gör med mina hästar, Cassador är utländsk och Corvette är svensk, inga lika blodslinjer men båda ÄR GRYMT POSITIVA och lika i humör, vilja och motor =) Kanske är det ryttaren då som alla säger.... =)

Fortsatt lycka till Jessica!! =) Jag svarar gärna, bara roligt att ge tips från det man själv har varit med om!!

*Kram
Ica

URL: http://jessicalindstrom.blogg.se


Postat av: AmandaB
2013-04-08 - 14:44:47

Allt bra idag? :D

MVH AmandaB

Svar: Tack bra, själv?? =)
Ica

URL: http://fames.se/amandablomkvist


Postat av: johanna
2013-04-08 - 15:17:55

Kika gärna in hos oss!

URL: http://stallsackum.blogg.se


Postat av: Felicia
2013-04-08 - 15:57:38

Jätte fin blogg & super bra inlägg! :)
Jag har som dröm att komma upp i klasserna med min häst, vi är på god vägen men det är mycket jobb kvar, mesta dels hos mig!
Kommer helt klart kika in här igen och få lite inspiration!
kram

Svar: Tusen tack goa du!!
Ica

URL: http://riderstory.blogg.se



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: