Att vara funktionär


 
 
 
Helgen som var hade vi hemmatävlingar i hoppning. Det var ganska mycket anmälningar och det leder till mycket folk i rörelse och även många ryttare. En tävling, oavsett sport, så klarar man sig inte utan sina funktionärer. En funktionär välkomnar den tävlande till platsen och visar vart de kan parkera. De hjälper till i stallet så de får rätt box och finns alltid ett telefonsamtal bort om man skulle behöva hjälp med något ex mer spån eller byte av box. När det är dags för ryttare att inta position på hästryggen så står funktionärerna vid framridning och framhoppning och talar om när det är dennas tur att komma in på banan. När det är dags för ekipaget att gå in på tävlingsbanan ropar funktionären upp dennas namn och välkomnar de in på banan, ibland även önskar de lycka till. Väl inne på banan så ser vi till att underlaget är krattat, bommarna ligger på plats och vi håller banan rent från bruna högar från hästen. Vi gör även vårat bästa för att inte stå i vägen för ekipagen men ibland händer det tyvärr att man somnar till och råkar stå vid fel ställe. Därför är det väldigt viktigt att man som kamrater på banan hjälper varandra och jag tycker inte man ska stå ensam, två och två är absolut det bästa. När ryttaren får startsignal ska man helst stå vid ett hinder som inte används i klassen eller att man siktar in sig att ställa sig vid ettan så fort ryttaren har hoppat det. När ekipaget har hoppat sin klass så lotsar funktionären en ut från banan, dörrar öppnas inte av sig själv så även där är funktionären väldigt viktig. När ryttaren har ställt in sin häst i släpet eller på box så börjar magen kurrar. Då beger sig ryttaren till cafeterian och även den drivs av frivilliga funktionärer. Där har funktionärerna stått och brett mackor, lagat mat, bryggt kaffe och kanske till och med gjort hembakade kakor. Allt för att ryttaren ska få stilla sin hunger eller sockersug.
 
 
En funktionär:
 
Finns där för vår sport, i detta fall hästsport.
 
Deltar ideellt och får inte betalt, men i vår klubb kan man samla poäng till ett bonussystem.
 
Måste ha god kännedom om regler men ska vända sig till överdomaren om något inträffar.
 
Ska vara neutral mot alla ryttare.
 
Ska kunna arbeta i team och hjälpa varandra.
 
Måste vara lyhörd och kunna lyssna till våra ryttare om de behöver hjälp.
 
Ställer upp för sin klubb och sina vänner, tillsammans är man starkare <3
 
 
 
Jag tycker det är viktigt att vi som funktionärer har en bra insyn på vad som gäller på en tävling men även våra ryttare. Utan funktionärer blir det ingen tävling och utan våra ryttare så går det inte att genomföra en tävling. Vi behöver varandra och vi måste vara rädda om varandra. Vi funktionärer vill genomföra en tävling där ryttarna känner sig trygga och kan fokusera på sin uppgift. En ryttare vill känna sig trygg när de åker till en tävlingsplats och vet att de blir behandlade väl. Vi är människor som handskas med stora djur i en pressad miljö på tävling, det kan både vara stressigt, varmt och finnas mycket folk på plats så det gäller att alla hjälps åt för att tävlingen ska kunna fungera. 
 
 
 
 
 
 
 
 
I sommar åker vi ner till Falsterbo igen och det blir mitt 4:e år på plats. Det är min absolut bästa vecka på hela året där alla hästälskare samlas på samma plats och över sexhundra funktionärer. Det är en tävling som heter duga med så mycket människor, hästar, ryttare och funktionärer. Men det hade ju heller inte gått att genomföra utan alla dessa funktionärer?! Som funktionär så får du tillträde in till Falsterbo under alla dagar och i mån av plats så får du även sitta och se på alla tävlingar. Under de dagar du jobbar, får du även måltider i början och under ditt pass. Vi kommer att vara där nere i 9 dagar och vi får antingen 3 heldagar eller 6 halvdagar som mest. Du kan få önska vart du vill jobba någonstans men att sitta tex i kassan kräver att du har lite vana innan eller att du är minst 18 år. Vi får även boende gratis men vill man sova i tält eller husvagn får man lösa det själv men vi sover i en stor matsal och vi sover verkligen som kungar där.
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: