Nu sätter jag punkt för detta!!


 
 
För sista gången...
 
 
Jag vet att det finns dem som vill ha sina hästar smala, att de ska se sportiga ut, de bantar ner dem eller ger inte dem tillräckligt med mat.... men JAG GÖR DET INTE MED MENING!! Cassador ser ut som en vinthund, han är smal naturligt. När han kom från ett bete förre året, samma bete som Corvette gick på så var han mer mager än när jag lämnade honom. De var där i fem veckor och Corvette rullade fram som en tunna, hon hade inte tappat några muskler men Cassador hade tappat mycket, både hull och muskler. Jag kämpar med mycket, har inte testat allt men jag har alltid ett öppet öra för hjälp och tips. Cassador är INTE stor i maten så vad jag än gör känns det som att det är alltid det vi faller tillbaka på. Jag kan ju inte tvångsmata honom direkt.. 
 
 
Han går nu i gräshage på sommaren, han får även mer eller mindre fri tillgång till hö men han äter inte mycket ändå, han lämnar alltid lite kvar i boxen. Många hästar brukar vräka i sig sitt kraftfoder, men Cassador gillar att spara det han inte gillar. Om han inte börjar äta bättre med det han får idag måste jag prova något nytt igen..
 
 
En sak till som jag vill sätta punkt för i denna hästvärld, jämför ALDRIG häst med häst i samma ålder, speciellt inte unghästar!!!!! Hästens utbildning, hästars utseende, hull och ALLT. Visste kan man jämföra på en rimlig nivå men lär er en sak, alla unghästar utvecklas olika och vi utbildar dem olika. En del behöver mycket mycket mer tid än andra, lär er att fråga innan ni bara tycker till och börjar jämföra. Även när det kommer till vikt, en del av våra svenska hästar är mer tjocka än vad som är bra för dem, men även jag föredrar lite mer att ta ifrån än skinn och ben. Om vi ser till oss människor, det finns de tjejer/killar som äter och äter, även tränar och ser ut som pinnar. De kan få frågan, har du anorexia eller vad mager du är, äter du inget?! Utan att tänka efter vad som ligger bakom det.. de kan även ha en sjukdom som gör att de är väldigt smala. Samma sak gäller både hästar och människor, beroende på vart vi växt upp eller vilken familj vi har så grundar det till hur vi ser ut. 
 
 
Cassador 2013
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Januari  2014
Cassador tappade väldigt mycket vikt i vintras, vill inte ens veta vad han vägde då.. men glädjen och energin var det aldrig fel på, han var aldrig slö eller hängig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mars 2014
Efter ett wake up call i januari så bytte jag foder och började även ge Cassador rapsolja efter tips från er, resultat på kort tid kan ni se nedan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Juni 2014
Så fort jag såg vågen på stall Ankarcrona så tänkte jag att jag måste bara få veta vad han väger exakt. Först visade vågen 488 kg, men efter att Cassador hade lagt en liten hög så vägde han 478, tror allt han får sluta upp att göra sig av med sina viktiga kg :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Postat av: Lovisa
2014-06-22 - 01:32:35

Tack för ett sånt bra inlägg! Min pålle är också en smalis, men han är ett fullblod så det är inte så konstigt. Tycker det är himla jobbigt eftersom jag är i ett dressyrstall med kanske lite väl stora halvblod. De kommenterar hela tiden hur smal han är, medan vi som är vana vid fullblod tycker han är normal. Tycker folk borde acceptera att hästar precis som människor har olika kroppsform! (Nej jag svälter inte hästen han får gott om mat, mer än han vill ha (; )

Postat av: silverbjälke
2014-06-22 - 08:44:32

Bry dig inte om sånt, du vet och jag har sagt det förut - han är den typen. När man behöver fodra upp för att få tillbaka tappad vikt och hästen äter ungefär som du säger finns ett bra och fungerande råd (som tyvärr är svårt att följa om man står i ett stall där fodring görs av olika personer på schema) men såhär: ge bara lite av morgonhöet och hela morgonburken, resten av morgonhöet får han med sig till hagen, komplettera lunchhöet med lite kli och linfröer i en bytta i hagen, ge en ordentlig mellisburk med tex muslin du valt vid intag men lite mindre hö, ge en liten portion hö till sen eftermiddag och lägg kvällsfodringen tidigast vid 21 tiden. ingen betfor, äpplen eller nåt med socker i efter melliset för det ger energi och då förbränner den och får energi på kvällen och natten och då skall den vila och sakta förbränna det som finns ända till morgonen. så sätt får hästen ett mål mer om dagen men mindre portioner, inte alla vill äta så mycket åt gången men alla hästar är skapta för att äta ofta, såsätt kan hästen ta upp mer av den mat som ges. typ så iaf.... vad man ger är ju olika pga individ men principen den samma, mindre men fler portioner under fler timmar för hästar som inte äter upp allt eller har svårt att bygga på sig.

URL: http://finest.se/silverbj%C3%A4lke


Postat av: Emmie
2014-06-23 - 06:58:02

Ger du han Lusern-hackat strå ?
Det är jätte bra, får dom att bli väldigt runda och fina och även om man kanske har en kräsen häst så brukar dom äta rätt bra av det =)

(dock INTE lusern-hackat strå-mix, den är inte lika bra)

URL: http://lsgroom.blogg.se



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: