Cassador...


 
 
Fick en kommentar igår angående foder, tänkte visa er det först.
 

Tycker det är svårt det där med att få hästar att gå upp i vikt. Har försökt det mesta på mitt fullblod som Fibergi Elit, Lucern, Soja, Olja osv men inget hjälper.
Fullblodet har alltid fri tillgång på bra grovfoder och utöver det så har Krafft Muskel funkat bäst, maxgivan.
Jag blötlägger Krafften på morgonen och ger det på kvällen med linfrö som jag kokar varje dag (superbra för päls och mage, har aldrig haft mag/tarmproblem på mina hästar) I den gröten blandar jag Steel Joint mineraler och E-vitasel (Evitamin för musklerna och selen för skelettet) och utöver denna härliga blandning rör jag ner krossad havre
Detta är vad som funkat bäst på fullblodet men jag får henne aldrig så rund som jag önskar och då har jag lagt ner flera tusen på diverse foder och tillskott som jag blivit rekommenderad.
Vill också tillägga att jag har kollat masken, gör det varje år och likaså tänderna på Djurtandvårdskliniken så hon är frisk och fin för övrigt men tillhör väl den slanka typen :)
Lycka till med Cassador, förhoppningsvis har han lättare att lägga på sig än min pärla :)
Kram
 
 

Nu, 2014
 
 
 
 Nej jag kröker inte på nacken, tyglarna är lösa och jag försöker faktiskt få upp huvudet då jag INTE gillar att bli fotograferad när hästen som står så här... :) Men den enda helbilden jag har på han nu.
 
 
Sommaren 2013
 
 
 
 
 
 
Jag har provat en massa foder på honom men för att en häst ska gå upp i vikt brukar man välja lusern, hackad strå eller pellets. Mest effektiv är pellets men jag tyckte inte det gjorde någon skillnad och han gillar inte blöt mat och dels blir han dålig i magen. Det som funkade bäst va müsli, han va riktigt fin, det lilla hull han hade, förra sommaren men eftersom han va helt galen och jag fick höra att de kunde bli lite knäppa ev den energin i müslin valde jag att byta helt. Nu använder jag hippocool, detta foder ska vara bra för de lite mer heta hästarna och jag tycker att han har blivit en helt ny häst i temperamentet i ridning, mycket mycket lugnare. Visst finns det fortfarande krut kvar i honom och det vill man ju inte ta bort. Sedan använder jag lusern hackad strå för att han ska få upp hullet men det hjälper inte. Han gillar inte det så mycket men han äter det mer än det blöta. Han står nästan på fri tillgång på hö, det finns alltid hö kvar i hagen och boxen så mer går inte att tvinga i honom. Alla andra hästar i stallet är runda och goa så det är absolut inget fel på värderna. 
 
 
Så vad gör jag nu?? Jag har ett basfoder, hippocool som funkar riktigt bra med hans humör, men vad ska jag ge honom för att gå upp i vikt, UTAN att hitta ett foder jag måste blötlägga?? =) Jag har fått tips om kraffts PLUSS protein, gillar inte pellets i huvudtaget men det är värt ett försök för jag står inte ut med att han ska vara så tunn nu =( Jag har även provat kraffts muskel men det gjorde heller ingen skillnad. Han behöver egentligen FETT, får börja ge han skräpmat eller kanske ren OLJA?? Det måste vara något som jag kan få i honom, han äter ju duktigt men är inte stor i maten. På sommaren äter han mycket mycket mer än vad han gör på vintern, så då lägger han på sig lite till. När han kom hem från 5 veckors ensilagebete i somras  va han inte tjock, kika på bilden med blått schabrak, taget precis efter han kommit hem. Visst är han tjock?? Tävlingsfit om inte annat... =) Min andra häst rullade fram som en tunna...
 
 
 
 
 
Lusern Hackad strå med protein i
 
 
 
 
Hippo cool, små pellets, gillar inte kraffts stora då de sväller enormt.
 
 
 
 
 
 


Postat av: Åsa
2014-01-21 - 15:38:18

Foder är en djungel, det är svårt att hitta något som passar rent innehållsmässigt!
Mitt råd till dig och alla andra som lägger ner enorma summor på olika fodermedel; analysera ert grovfoder!
Det är A och O att först veta vad grovfodret innehåller, vet du inte det så vet du inte heller vad din häst saknar för att gå upp i vikt eller muskla sig rätt.
När man gör en analys så får man reda på vilka kvoter man har och det är enormt viktigt att det är rätt balans mellan exempelvis fosfor och kalcium.
Börja med analys och leta sedan efter ett foder som passar ditt grovfoder.
Det finns mycket pengar att spara! :)

Postat av: Anna
2014-01-21 - 15:58:42

Har haft problem med mitt fullblod ett tag och inget fungerade tills jag provade krafft 60 och la till betfor i foderstaten vilket han inte fått tidigare.Tror jag ska prova lite krafft muskel nu när vi ska börja rida igen efter den ofrivilliga vilan:)

URL: http://stealinxx.blogg.se


Postat av: Tove Holmberg
2014-01-21 - 18:22:08

vilket bra inlägg :D
vilken stor skillnad man ser verkligen :D
//Tove

URL: http://toveholmberg.horseworld.se


Postat av: Lina
2014-01-21 - 18:45:55

Precis som Åsa skriver så måste man analysera sitt grovfoder, det gör och gjorde jag också men trots det och en väl balanserad foderstat så har jag aldrig lyckats få mitt fullblod så rund som jag skulle önska.
Hon tillhör det klassiska fullblodet, tunn och väldigt smäcker.
Det andra fullblodet är naturligt rundare och har inga problem med hullet, rund och go för att vara fullblod men inte tjock :)

Postat av: johanna
2014-01-21 - 20:07:50

Mitt polska halvblod har jag haft samma problem med. Han är närmare 180cm hög och var jäkligt benig när jag köpte honom. Jag har provat ALLT verkligen och upplevde som du att en del müsli gjorde honom lite crazy. Men vad som på bara några veckor gjorde underverk var krafft müsli avel! Provade den som en sista utväg (vem ger avel till en vuxen häst lixom ;-P) och kompletterar med krafft grov 125. Nu säger till och med mamma att han ser lite rund ut, hihi :-) tycker verkligen du ska prova det, min älskar dessutom smaken då den är väldigt "blandad" med massa gott i. Lycka till!

Postat av: Caroline
2014-01-22 - 09:51:26

Mitt fullblod som kom direkt från en galoppryttare var väldigt mager när han kom och jag fodrade med Hippo Alfa grow och han gck upp väldigt fort bara på en månad. Nu får han fortfarande det fodret men inte lika mycket längre. Kanonfoder =)

Fast tror att Plus protein är typ samma som du ger, ska jämföra innehållet innan jag uttalar mig...

URL: http://ridemyhorse.blogg.se


Postat av: Linda
2014-01-25 - 07:32:37

Hippo groov alpha är vad som funkat bäst på min häst, lusern och krafft åt han inte. Han har fri tillgång till hösilage i hagen och äter även bra inne nu efter att vi varit hos tandläkaren ett antal gånger :)

URL: http://lindabj.blogg.se



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: