Träna på förbättrad ryggverkan


 
 
Go kväll i ruskvädret!!
 
För några dagar sedan skrev jag en fråga till Ewelina som driver bloggen torsjogard.blogg.se
angående hästens ryggverkan där jag ville ha tips på en övning som kan få hästen rundare i sprången. Corvette föddes ju med en helt underbar hoppteknik och hoppar super (när hon inte bara använder gasen i botten) men Cassador behöver ju fortfarande träna på anridningen, man ska inte rusa mot hindret med huvudet rakt upp i luften och sedan hålla kvar huvudet där uppe över hindret.
 
 
 
Så idag fick jag svar från Ewelina och hon gav mig lite tips och två övningar:
 
 
"Fick en fråga hur man förbättrar ryggverkan på en häst. Det är alltid svårt att ge ett exakt svar på hur man ska träna en häst utan att ha sett den. För att veta hur man ska träna den måste man först veta orsaken till symtomen. Symtomen är alltså att den inte använder sin rygg tillräckligt och blir lite hög i nacken i språnget, men vad är orsaken? Det är frågan du måste ställa.
 

Innan man börjar korrigera själva språnget så kan du fundera på hur anridningen ser ut. För språnget blir sällan bättre än vad anridningen är. Om hästen släpper bett och rygg innan hindret så gör den sannolikt det över hindret också. Då får man försöka skaffa bättre förutsättningar till en bra anridning genom att träna mer i dressyren för att öka det ärliga stödet i bettet så att den söker sig framåt nedåt till handen.

 

I hoppningen är det fördelaktigt att jobba på volt spår, vilket hjälper dig som ryttare att bibehålla hästens rundhet. Börja gärna med travbommar för att kolla av att hästen följer voltspåret och följer handen utan att släppa den. När det fungerar är det oftast effektivt att hoppa på samma volt men då med en låg oxer med bom före och efter. Oxern behöver inte vara högre än 70-100 cm och ca 100-120 cm i bredd. Galopp bommarna läggs mellan 2,5-3 m före och efter. Försök då att hoppa hindret på volt där hästen är böjd på voltspåret före, över och efter hindret.

 

Normalt sett är bom efter hindret en bra metod att hjälpa hästen att bli lite rundare i språnget och då även på rakt spår. Men kom ihåg grunden till ett bra språng grundar du i dressyren."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har ju en perfekt bild som visar skillnaden, en bild där han hoppar lite rundare och söker sig lite ner med huvudet, till vänster. Till höger ser ni hur han hoppar med huvudet i luften och spänd i ryggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så här hoppar Corvette, rund och fin och söker sig neråt med huvudet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så här hoppade Corvette på 3 årstestet och fick 9-9 i hoppningen och hoppdiplom, alltså hoppar hon enligt regelboken ;-)
 
 
 
 
 
 
Denna bild hamnade i ridsportstidningen, när jag köpte henne när hon var 5 månader så sa jag på skämt att vi ska hamna där någon gång. Nu hamnade ju inte vi utan bara min brum brum Corvette men ialf ;-)
 
 
 
 
 
Så i morgon har jag faktiskt tänkt testa denna övning och se hur han svarar på den. Jag har även tänkt använda den till Corvette då jag tror den även fungerar super som lite broms till henne ;) Spännande!!
 
 
Nu är det ponnyakuten, så söta dem är. =) Återkommer med resultat från övningen i morgon. Kanske till och med kan få någon som filmar.
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: